Projektioner – Mina tankar om andra …

Kay Pollak, bild hämtat från Sveriges radio

Första gången som jag kom i kontakt med Kay Pollak och hans citat:

”Mina tankar om andra människor är meddelande till mig – om mig själv”

Så blev jag så oerhört provocerad och tänkte att han inte fattar någonting. Då har han inte träffat mina kollegor, uppenbarligen! Han kan ju inte sitta och påstå att JAG ska förändra mig? Det är ju inte mig det är fel på! Dessutom lägger han till, läs stilla. Som om det skulle hjälpa till att göra meningen lättare att ta in. Jag kan bara konstatera, att det han gjorde där och då, har hjälpt mig att få syn på mig själv och de projektioner som jag sänder ut. Slutsatsen som Pollak sedan lägger till är:

”Det är fantastiskt! Det jag ser i en människa är ett resultat av ett val jag gör. Någon annan kan välja att se något annat i samma människa. Allt jag ser är ett resultat av mina tankar. Jag ser det jag önskar se.”

Jaha, och vem är helt plötsligt idioten, som jag tillskrev kollegan? Ja, känn på den du Anna! Oj, vad ont det gör när knoppar brister. Att se tillbaka på tiden när allt startade är både humoristiskt och spännande. Humoristiskt för att jag inser hur mycket jag la ut på min omgivning, jag projicerade rätt bra kan man säga. Spännande för att jag inser att en enda liten mening har fått mig att börja reflektera över mitt beteende, det har också gett mig så många nya insikter om mig själv.

Tack Kay Pollak!

För detta var starten på min personliga utveckling och det som komma skulle. Jag läste Pollaks bok om ”Att växa genom möten”, såg på DVD om hans föreläsning om ”Att välja glädje”, inte bara en eller två gånger, utan väldigt många gånger. Jag var helt fanatisk! Jag såg föreläsningen om och om igen för att verkligen förstå hela innebörden av vad budskapet var och hur jag kunde förstå något på ett djupare plan om mig själv. Jag målade till och med en tavla med citatet för att riktigt befästa orden. Här ska ingen slippa undan, jag hade tavlan uppsatt vid min säng under flera år, så att jag verkligen skulle bli påmind om vilken idiot jag hade varit. Jag bad även min man att välja ut ett citat som tilltalade honom, han valde: ”Istället för att se sig själv skyller man ofta på andra”. Den tavlan tog han med sig till jobbet och ni kan ana hur andra reagerade när de satt och pratade med honom och fick det budskapet rätt i ansiktet. Ja, så galet det han bli.

https://usercontent.one/wp/blogg.utforskamentalabojor.se/wp-content/uploads/2020/04/Mina-tankar-tavla-768x1024.jpg
Tavla med citat

Så vad är det som gör att vi projicerar?

Projektion är en försvarsmekanism som vi människor använder oss av då vi inte vill eller kan kännas vid våra egna svagheter. Så istället tillskriver man andra personer eller sin omgivning dessa egenskaper för att försvara sin självbild. Enligt Sigmund Freud är detta en psykologisk försvarsmekanism som verkar för att mildra ens egna oönskade tankar och värden.

Pollak skriver att det handlar om att JAG vill ha rätt! Jag skyller på någon annan för att slippa se min egen brist på följsamhet, skuld, rädsla eller dåligt självförtroende. Det är bra att veta att skuldkänslor och anklagelser ofta går hand i hand, samt om att välja att bli befriad från den destruktiva vana att projicera genom att börja iaktta sig själv och sina handlingar. Han är inne på spåret att du kan välja hur du förhåller dig till det som sker och just viljan att välja har Roberto Assagioli skrivit en hel bok om ”Om viljan”.

Psykosyntesens fader Roberto Assagioli sammanförde den Västerländska psykologin och den Österländska filosofin. Jag brukar säga att psykosyntes är en psykologi med själ. Utan att gå in på djupet så vill jag på detta sätt öppna en dörr till att det finns så mycket mer att utforska om man är nyfiken och känner lust för att lära känna sig själv och viljan.

Tänk att en liten mening sådde ett frö till att väcka mitt intresse för att utforska vårt psyke och att en längtan om att förstå sig själv kom att leda till att jag nu sitter här och har startat min egen blogg.

Må väl!

/Anna

Ett svar på ”Projektioner – Mina tankar om andra …”

Kommentarer är stängda.