Personligt växande

När jag utbildade mig till KulturCoach 2015 så var det två frågor som vi alltid fick tid till att reflektera runt vid uppstart. Frågorna kan tyckas banala, men gör underverk när man genuint lyssnar efter konversationer jag för med mig själv och andra. Frågorna lyder:

Vem är jag?
Varför är jag här?

Att svara på frågan Vem är jag, kanske kan tyckas fånigt. Men om man har i beaktande att vi ständigt utvecklas oavsett om jag funderar på det eller ej så är spegeln ett bra verktyg för att bli medveten om förändringen. Om jag skulle ta mig en titt i spegeln varje dag så sker inte så stora förändringar, men om det skulle gå 5, 10 eller 15 år emellan, då skulle skillnaden var påtaglig.

Så frågan Vem är jag, förändras från dag till dag med tanke på hur komplexa vi människor är. Så länge jag har samma syn på mig själv, så kommer ingenting att förändras. Det är först när du ser på dig själv på ett nytt sätt som bilden kan förändras på insidan. Utsidan följer evolutionen och naturlagarna.

På frågan Varför är jag här, kan ju tyckas självklar om den är oreflekterad. ”Det blir som det blir”, kanske någon tänker? Men faktum är att alla små val som vi gör i livet summeras till den jag är idag, och den kan man förändra genom att just ställa sig frågan; Varför är jag här? Inte som något ifrågasättande, utan mer varför befinner jag mig där jag är just nu.

Det kan ju vara så att när man ställer sig dessa frågor, så dyker det upp nya svar som man inte var förberedd på? Kanske har omgivningen, människor, känslor eller annat förändrats över tid? Kanske har du inte varit medveten om den sakta transformationen som ägt rum och nu har det passerat en längre tid och plötsligt blir svaren annorlunda än för 5 år sedan?

”When I change the way I look at things, the things that I look at change.”

När jag blir medveten om att jag har förändrats i förhållande till en tidigare utgåva av mig själv, då har jag möjligheten att omfamna mitt ”Nya jag” och göra nya val som bättre stämmer överens med de insikter som jag har fått.

Mina tidigare erfarenheter påverkar min framtid oavsett om jag knutit goda eller dåliga erfarenheter. Det kan bli ett hot mot självbilden av den jag tror att jag är, och som kanske inte längre stämmer överens med den jag har blivit.

”Varje dag är den första, varje dag är ett liv.” Dag Hammarskjöld

Må väl och ta hand om dig,

Anna

Till hemsidan