Från intellekt till intuition

Foto: Olena Ivanova/Unsplash

Jag har länge intresserat mig för kopplingen mellan sinnet, intellektet och vår intuition. Det är en fascination som jag som liten hade svårt att sätta fingret på, men som jag senare i livet insåg är vår största potential. Den lilla rösten som vi hör på insidan, som får oss att agera i stunden utan vetskap om varför, men som i efterhand var exakt rätt agerande.

Kanske känner du igen dig?

Men vad är intuition och var kommer den ifrån, är två frågor som har förföljt mig och jag har inte kunnat släppa tanken på att en dag förstå något mer om den. Det enda jag hade att gå på var min egen erfarenhet och andras likartade erfarenheter.

Utmaningen har varit att utforska intuitionen i en värld där det rationella tänkandet har företräde, det är lätt att intellektualisera och vetenskapligt bortse från denna förmåga, till och med avfärda som nonsens. Men har man en gång eller för den delen flera gånger upplevt att man sitter med ”rätt” svar utan ansträngning, då är det något annat som är i görningen.

När jag senare kom i kontakt med meditation och fick höra att meditation bygger broar mellan den vänstra och högra hjärnhalvan, alltså mellan det rationella och det kreativa tänkandet, så började jag sakta se hur vi själva kan närma oss den inre upplysningen.

Något som verkligen fick mig att vakna upp var boken ”Beyond the brain” av Stanislav Grof, det var då polletten trillade ner. Därav namnet på min blogg och hemsida ”Utforska Mentala Bojor”, det är framförallt vänster hjärnhalva, det rationella sinnet som sätter hinder i vägen för att uppleva och se hela vår fulla potential.

Tänk om det är så att vi använder mindre än hälften av vår förmåga som människa?

Just nu går jag en kurs där jag återbesöker mina värderingar, både för mig personligen men även för mitt företag och inser att det som fortsatt sticker ut för mig, är att få så frön i människor så de kan se sin fulla potential och fortsatt supporta individer att blomma ut och blir mer av sig själva.

Senast har jag fördjupat mig i esoterisk psykologi och läser för tillfället Alice A. Bailey med stort intresse, hon var definitivt före sin tid och inspirerade många framstående män som hade tolkningsföreträde på tidigt 1900-tal. Men med digitaliseringens framfart och med ett mer öppet samhällsklimat och inte alls lika rigida föreställningar om människans förmåga, så tror jag att hon kan få en mer framträdande plats. Alice beskriver på ett fantastiskt sätt hur vår mentala förmåga är uppbyggd och hur vi kan utveckla vår intuition som ger mening och insikt för mig.

En av hennes böcker heter just ”från intellekt till intuition” och jag kan rekommendera den läsare som vill fördjupa sig i ämnet att studera boken närmare.

All gott!

Anna

Till hemsidan

Tack för att du läser min blogg!
Vill du ha en notis när jag släpper mina inlägg?
Klicka först på länken till min Facebooksida och sedan ”Gå med i denna grupp”.