Förändring – en uthållighetssport!

Kamala Harris är den första kvinnan och den första icke-vita personen på posten som vicepresident i USA.

Vad är det första som slår dig när du ser bilden ovan?

Äntligen, var min absolut första reaktion! Grattis, var den andra!

Det kan ju verka konstigt att det ska ta så lång tid innan en kvinna får förtroendet som vicepresident, eller så är det inte konstigt alls? Hur ser normen ut för att kunna tillträda rollen som vicepresident i USA?

Själv jobbar jag på en mansdominerade arbetsplats och i veckan så berättade jag för en manlig kollega att jag har gått en utbildning för kvinnor som företaget erbjuder, Forward Ladies. Hans respons var, ”Va, håller vi fortfarande på med såna grejer, det har väl inte vi problem med?”. Det fick mig att reflektera över hur många aktiviteter som måste ha försiggått innan vi ser resultat av en enda kvinna på vicepresidentposten. För det kan väl inte vara så att vi bara har män som är kompetenta att leda?

Nja, det visar väl statistiken för de länder som klarat sig bäst i pandemin?

Förändring tar tid, och med uthållighet så bryter man till sist igenom. Att uthållighet är en nyckelegenskap för kvinnor som tar sig igenom glastaket är en underdrift.

För några år sedan så gjorde vi ett jobb runt härskartekniker och normkritik på min arbetsplats som medvetenhetshöjande aktivitet. En mening som stannade kvar i mitt huvud från den dagen var summeringen från de som höll i utbildningen. ”Den som utgör normen, har svårt att se att det finns någon orättvisa eller att något behöver förändras”. Den vite mannen, i detta fallet, utgör normen på många ställen i vårt samhälle och på våra arbetsplatser, vilket gör det svårt för olikheter att beträda denna mark. Det kräver alltså mer medvetenhet från både kvinnor och män för att den förändringen ska komma till stånd.

Vad är det då som behöver ske för att Kamala Harris ska få rätt förutsättningar på sin nya post som vicepresident? Jag misstänker att hennes största utmaning startar nu då hon ska börja leda en organisation där normen fortsatt är densamma. Hon kommer behöva en enorm styrka och uthållighet, modet har hon redan visat att hon har.

Så tillbaka till min manliga kollegas kommentar, han har ju helt rätt! Det är ju inte kvinnor som behöver gå fler utbildningar om att ta plats på mannens arena. Utan det är männen som behöver utbildning i hur man ger plats för att främja olikheter på arenan.

Tro inte på ett enda ord jag säger. Pröva först och se om det stämmer för dig. Ifrågasätt och sök din egen sanning.

Ta hand om er,

Anna

Länk till hemsida

Ett svar på ”Förändring – en uthållighetssport!”

Kommentarer är stängda.