Dilemmats paradox

Det är som om vi befinner oss i en lång tunnel där man fortfarande inte ser ljuset från andra sidan. Man går och går, och någonstans hoppas man och tror att snart kommer det strömma in ljus från öppningen i slutet på tunneln.

Ovissheten stannar kvar i våra liv ytterligare några dagar, kanske veckor, månader eller rent ut sagt, kanske år? Vad gör det med oss människor när vi tvingas in i nya sammanhang som inte är självvalt? Jag upplever att det uppstår ett dilemma, mellan att hålla ut och att återgå till normala rutiner. Men vad är egentligen normala rutiner? Tänk om det finns något gott med att pandemin slog till i våra liv?

Vad är det jag egentligen vill hålla fast vid och vad är det jag kan släppa taget om? Ta en stund och reflektera över vem du var före pandemin och ställ dig sedan följande frågor:

Hur ser ditt beteende ut och hur förhåller du dig när kris uppstår?
Vad har du vunnit respektive förlorat?
Om ditt liv hade en mening, på vilket sätt påverkar krisen dig?
Kan du se vilka mönster som upprepar sig?
Hur ser din överlevnadsstrategi ut?

Vad blir nästa steg?

Att vi alla är på en jättestor förändringsresa kanske man inte tänker på till vardags, men faktum är att vi alla är med på en gigantisk resa och vi vet fortfarande inte vart den tar vägen. Kommer vi samarbeta mellan länder och dela lika på vaccinet eller är det länder med bäst ekonomi som skor sig först? Tar jag mitt ansvar och följer riktlinjer? Väntar jag på min tur eller är jag lite mer unik än grannen? Det är många frågor som dyker upp och ingen kommer lämnas oberörd efter denna pandemi, skulle jag våga påstå.

Det finns olika faser som vi människor går igenom vid en förändring och den ser likadan ut för oss alla, men vi uppehåller oss olika länge i varje steg.

Källa: Johan Cullberg

Om du tar några minuter och studerar kurvan ovan, finns det någon igenkänningsfaktor? Var befinner du dig? Forskning på området har visat att vid övergångsperioder i livet så kan vi inte undvika stegen innan vi har gått igenom känslorna som beskrivs ovan.

Jag vill hålla fast vid att vi fortsatt har ett dilemma, där vi varje dag tvingas ta beslut om hur jag själv vill förhålla mig respektive bidra till pandemin som vi alla går igenom.

Svaren finns inom oss och kampen mellan Ego och Själ gör sig påmind varje dag.

Ta hand om dig,

/Anna

Länk till hemsidan