Leva livet

Vy från Alvön i vackra Bohuslän

Vad innebär det egentligen att leva livet?

Har du funderat på det någon gång, verkligen satt dig ner och reflekterat över vad just du lägger in i att ”leva livet”? För visst är det väl så att vi alla väljer de liv vi har?

Under midsommarhelgen valde jag och min man att segla runt bland naturhamnar i vårt vackra Bohuslän och jag är så tacksam för den närmiljön vi har runt omkring oss här på västkusten. Det är som att befinna sig mitt i paradiset på jorden och då är det lätt att känna att jag lever. Vidsträckta vyer av obruten horisont, mjuka klippformationer av bohusgranit, små och stora vågor som gungar oss på havet, vinden som fyller seglen och fläktar i håret och sedan tystnaden som uppstår när allt har lagt sig. Det är så mäktigt att få leva och frotteras i vår sköna natur.

Vad har du för relation till vår natur?

Visste du att natur, skog och mark hjälper oss att varva ner när vi har haft en stressig period? Allt du behöver göra är att strosa runt och insupa dess miljö och bara vara, och vips så fylls våra reserver på igen. Ibland behöver vi bli påminda om att det som balanserar oss människor är helt gratis.

Efter helgens energitillskott känner jag mig stärkt ända in i själen och det gör att jag längtar ut igen och igen och igen.

Vad behöver du göra för att leva livet fullt ut? Är du på den platsen som du vill i livet eller finns det något som behöver balanseras eller förstärkas?

Var modig och följ ditt hjärta, lev livet fullt ut!

Ta hand om dig,
Anna

Till hemsidan

Fantasifulla skapelser

Vedic Art, Öland 2021

Nu börjar det snart dra ihop sig för en tur till vackra Öland igen, och om två veckor bär det av till ett lustfullt skapande där min kreativa sida får fritt utlopp. Många av förra årets alster har legat undanstoppade, men solrosen hänger uppe i mitt samtalsrum. Den ger en fin påminnelse om skapelseprocessen vi alla bär på inom oss. Det handlar om att omfamna sitt eget flöde och låta fantasin få ta plats på tavelduken, ge penslarna fritt utrymme för det som vill visa sig.

Från en stilla plats inom dig själv startar en rörelse som vill komma till uttryck och manifesteras på utsidan. När du släpper rörelsen fri och låter den förstärkas så får vi härliga och fantasifulla skapelser som blir vårt egna unika sätt att skapa.

Min kommande vistelse på Vedic Art handlar denna gången om att gå in i lärarutbildningen, och frampå tänker jag bjuda in er alla för att själv få prova detta kravlösa och sköna sätt att skapa på. Vad vore livet utan all skönhet som vi omges av? Vi bidrar alla genom våra unika avtryck.

Var nyfiken på vad du dras till och låt din egen kreativa sida få utlopp, det gör gott för själen.

Ta hand om dig,
Anna

Till hemsidan

Öppna sinnet för en ny tanke

Tänk om det är så att allt runt omkring oss är en illusion, medan det vi kallar det subjektiva är det verkliga? Visst sätter det igång en massa intressanta tankar?

Ta en stund och utforska skillnaden mellan din erfarenhet av den fysiska världen och ditt samspel med din inre mentala värld.

När du bara reflekterar över dina tankar, kan du tänka vilka tankar som helst i ditt huvud, dessa tankar kan sedan bli uttryckta via din röst. Du är van vid att skapa din egen inre värld och kan skapa och manipulera alla slags tankar. Den inre världen är en alternativ miljö som du själv har kontroll över.

Den yttre världen styrs av helt andra lagar. När dina tankar tar in din omgivning så är det dina tankar om det du ser som reflekterar din inre värld. Din verklighet speglar inte verkligheten, den speglar dina tankar om verkligheten. Det du upplever är din personliga upplevelse baserat på dina erfarenheter. Din mentala varseblivning är bara en bråkdel av det som verkligen pågår runt omkring dig i din omgivning. De dialoger som försiggår i din inre värld är de som är viktiga för dig.

Med andra ord, du väljer den informationen som du är bekväm med och upplever är hanterbar i förhållande till din erfarenhet så att verkligheten som du upplever passar in i den världen som du byggt med dina tankar.

Ditt medvetande upplever egentligen din mentala modell av verkligheten, inte verkligenheten i sig.

Du kan kontrollera din tankevärld, men du kan inte kontrollera omvärlden, men i tankens värld kan du alltid kontrollera omvärlden.

Om du verkligen vill utmana dig själv, så kan du börja med att medvetet iaktta vad som sker på insidan i mötet med omvärlden utan att döma, klaga eller försöka kontrollera den.

Det du kommer att uppleva är att ditt sinne pratar hela tiden, det blir en falsk trygghet som vi håller fast vid som ett skydd mot omvärlden, speciellt om det inte blir så som vi tänker. I skenet av att tro att vi har kontroll över våra liv, så försöker vi i själva verket bara hålla ihop oss själva.

Personligt växande handlar om att gå bortanför den delen i dig som håller dig tillbaka och behöver skyddas. Det handlar om att påminna sig om att själen är den sanna du som upplever rösten på insidan, den delen av dig som är medveten om att du talar till dig själv. Det är dörren till ditt inre.

Att vara medveten om att själen är den som bevittnar rösten som pratar, är att stå vid tröskel till en inre fantastisk resa till djupet av sig själv. Om den används på ett medvetet sätt, så kan samma mentala röst som ständigt oroar sig bli grunden till ett andligt uppvaknande.

Genom att bli medveten om den som bevittnar rösten inom dig, så kan du komma i kontakt med det stora mysteriet i livet. Så öppna ditt sinne för ett högre medvetande om din själsliga natur.

Platon framhöll att :
”Inspärrad i kroppen liksom i ett fängelse söker själen sin ursprungliga sfär av rent förnuft genom att ägna sig åt det filosofiska livet, genom att tänka universellt och genom att älska och leva enligt förnuftet. Det kroppsliga livet är bara en episod i själens eviga liv, som föregår födelsen och fortsätter efter döden. Livet i köttet är ett prov och en prövotid. Döden är en befrielse och ett återvändande till själens bestämmelse, till en ny prövotid eller till rena förnuftets rike.”

Kan det vara så att det vi kallar den objektiva världen är en illusion, och det vi ibland kan förnimma som vår själ är den verkliga?

Ibland kan våra tankar och idévärld stå i vägen för mötet med vår sanna natur. Detta inlägg blir en möjlighet för dig att öppna ditt sinne för denna nya tanke om du inte redan är medveten och har kontakt med din själ.

Ta hand om dig,
Anna

Bara vara sig själv

Foto: Anastasiya Romanova/Unsplash

Tänk om du skulle utmana dig själv idag och göra något som du djupt inom dig känner och längtar efter bara för att vara sann mot dig själv, bara för att vara lyhörd och gå med vart ditt hjärta visar?

Vad skulle det vara?

Ta en stund och känn in vad du behöver just nu.

Vad är det du behöver mer av i ditt liv för att komma närmare din egen sanna natur?

Glädje?
Frihet?
Kreativitet?
Annat?

Att bygga en stark relation till sig själv där man förstår vilka behov man har och behöver, underlättar relationen till andra människor i sin omgivning. Ibland blir vi besvikna på andra, och de handlar i grunden mer om att man har en brist i sig själv. Vi är alla speglingar av varandra och om vi vill så kan vi använda relationer för att få syn på oss själv. När man finner brister i andra så är det egentligen brister i dig själv, därför blir det desto viktigare att fylla på sina egna behov. Så vi slipper lägga ut projektioner på andra.

Att spegla sig i sina relationer kan vara ett sätt att få syn på sig själv, men vi kan också vända blicken inåt och gå dit hjärtat vill och längtar.

Se om du kan omfamna dig själv med villkorslös kärlek idag och välja att gå dit du längtar.

Ta hand om dig,
Anna

Till hemsidan

Sköna Maj

Foto: Arno Smith/Unsplash

Agape – kärlek utan förbehåll.
Det är så mycket skönhet som omger oss just nu, hjärtat rinner över av kärlek och våren bjuder på så mycket växtkraft. Små underverk som sker varje dag, naturen liksom ropar på oss att kliva ut och njuta.

Varje vår får vi uppleva det starka och kärleksfulla mötet mellan Moder jord och Fader sol, från ett litet frö i jorden, en värmande sol till full blomning genom hela sommaren.

”Kärleken kommer, kärleken går. Ingen kan tyda dess lagar.”

Om jag säger Nils Ferlin och Torgny Björk, vad får vi då? Jo, ytterligare ett kärleksfullt möte mellan svensk poesi och en skicklig tonsättare. Lyssna gärna, i folkviseton med Helén Tranzborn.

Vad finns det för små frön inom dig som behöver omvårdnad och näring, små frön som kan slå rot och få dig att blomma? Passa på att se vad som väcks inom dig denna vår, kanske finns det några nya frön som behöver lite extra kärlek?

En mer påtaglig inbjudan från naturen som vi har nu, kan vi väl inte få, så välkommen ut och njut!

Lev väl,
Anna

Till hemsidan

Stark i din kraft

Rum för själen

Hur har du det denna soliga och vackra Valborgsmässoafton? Själv vaknade jag tidigt av att solens strålar letade sig in genom persiennerna strax före klockan 05. Spontant tänker jag att jag kanske borde somna om, men hela mitt väsen vill bara upp och sätta igång. Det är som en stark inre drivkraft som lockar mig till att ta tillvara på varje minut av ljus.

Vid Valborgsmässofiranden bjuds vi ofta in till att träffas runt stora eldar, där vi välkomnar våren och ljuset som gör sig mer påmint allt längre under dygnets timmar. Som nordbo älskar jag allt som har med ljusare kvällar att göra efter en lång och mörk period. Just att bjuda in ljuset kan vi göra på många olika sätt i våra liv.

Själv har jag vandrat på den smala vägen under många år för att verkligen förstå något mer om mig själv och det som driver mig. Jag blir lite klokare för varje dag och försöker bjuda in själen så ofta jag kan för att ha ett besjälat liv. Kanske går du i samma tankar?

Genom våra livsberättelser får vi många små ledtrådar om vem vi verkligen är, om vi gör oss beredda att lyssna på det. Vi förstår något mer om vem jag vill vara och hur jag vill leva mitt liv. Vi vet att vi vill framåt och inte fastna i stagnation genom att sträva bakåt till det som varit. Kanske har vi en uppfattning om vad vårt högre syfte är och vad jag vill bidra med? Allt som ryms i denna lilla kropp, har en urkraft som längtar efter att få ta plats och växa.

Det blir upp till oss själva att upptäcka vem eller vad vi är, kanske befinner du dig på en plats där själen knackar på? Var nyfiken och se vad du inspireras av denna vår, kanske är det vägen in till din inre eld och livskraft?

Jag bjuder in dig till livsresan där du får stå i din fulla kraft, nu finns möjlighet att boka tider hos mig via Boka.se samt finns jag med i samarbetet Bokaterapeut.se.

Varmt välkommen in,
Anna

Till hemsidan

Inbjudan att utforska sig själv

Foto: Taylor Smith/Unsplash

Var befinner du dig på den personliga resan att lära känna sig själv? Är du nyfiken på varför du reagerar som du gör i olika situationer eller skyller du hellre ifrån dig och lägger över ansvaret på andra?

Ta en titt i spegeln på personen framför dig, vad ser du? Vad är det som först dyker upp hos dig?

Är det tankar om utseendet, en känsla av välbehag eller obehag, en impuls att studera sig själv mer noggrant eller vill du gå bort från spegeln, blir du positivt överraskad och lycklig eller är du så fullt upp i dina tankar och undviker spegelbilden?

Oavsett vad som sker när du tittar på din egen spegelbild, tänk om det är så att det är med detta filter som du ser på din omgivning?

Fundera på detta en stund. Vad väcker det hos dig?

Låt säga att du har kommit till insikten att du inte kan eller vill ljuga för dig själv längre, för det väcker ett ursinne varje gång du går emot dig själv. Lek med tanken att ursinnet briserar lite varstans i olika situationer i livet. Har det då med situationen och personen att göra eller handlar det om att börja lyssna på sig själv?

Ibland väljer vi att lyssna på andra framför oss själva och det leder till att vi säger ja till andra och nej till oss själva. Begrunda vad det på lång sikt gör med dig och dina relationer?

Vad skulle hända om du använder din energi till att följa ditt eget hjärta istället för att ödsla tid på att bejaka andra? Hur skulle det vara att ha tillit till att de rätta och goda relationerna kommer till dig när du är den du vill vara?

Då den rationella delen i oss får för stort inflytande i livet så finns det risk för att mina tankar om mig själv går före det själsliga och kärleksfulla. När jag kan flytta fokuset till att se till det bästa för mig själv, så har jag en sund distans till mitt känsloliv och kan se mitt liv, mina problem och konflikter som från ovan. Det leder till att jag får ett större lugn än annars att ta itu med min vardag. Du kan med självförtroende framföra dina åsikter, utan onödigt känslospill och har samtidigt förmågan att kunna lyssna på andra, utan att behöva döma vem som har rätt eller vem som har fel.

Att ha en egen vilja handlar om att ta ansvar för sig själv och sin skugga, men först behöver vi bli medvetna om vad vi skickar ut i vår omgivning. Det gör vi när vi vågar möta oss själva och de fördomar vi bär med oss, med den linsen som vi skådar livet.

Om du är nyfiken på att utforska dig själv och vill ta nästa steg, så bjuder jag in dig till att reflektera över följande frågor:

Vem är jag?
Varför är jag här?
Vad ska jag göra?
Hur ska jag göra det?

De är de mest grundläggande frågorna i ett mänskligt liv.

Om du önskar en samtalspartner på din resa att utforska dig själv så finns jag här, besök gärna hemsidan för mer information om tidsbokning.

Varmt välkommen,
Anna

Till hemsidan

I stormens öga

Foto: Ion Fet/Unsplash

Hur håller man sig lugn när stormen river eller när allt runtomkring en är i kaos?

Jag har ett starkt minne från tiden då jag bodde i Cincinnati. Det är tidig morgon, runt 05 -tiden och jag vaknar av att sängen vibrerar. Först förstår jag inte vad som sker, yrvaket kliver jag upp och hinner tänka att det kanske är en jordbävning som väckt mig. När jag drar upp persiennen och ser sörjan utanför fönstret får jag inte grepp om att jag befinner mig mitt i en tornado. Jag gnuggar mig i ögonen och tror att de fortfarande är grumliga efter nattens sömn. Jag står en lång stund och bara tittar, en grå sörja som far runt i en enorm hastighet och jag inser snart att allt inte står rätt till. Paniken infinner sig, vad gör jag nu?

Kanske har du upplevt något liknande eller känner igen känslan av paniken när den infinner sig?

Jag får fortfarande rysningar i hela kroppen när jag tänker tillbaka på den tiden och utsattheten jag upplevde att inte veta vad man bör göra. Jag minns att jag hade en portabel radio som jag hämtade och började skruva på, tills jag hittade en lokal radiostation att lyssna till för att se om jag kunde bilda mig en uppfattning om läget. Allt hände väldigt snabbt och var över på några minuter, men förödelsen var enorm.

Mina tankar dras idag till den 9 april 1999 just för att liknelsen med förödelsen är slående med de bilder jag ser från Ukraina eller andra krigshärjade områden. Utsattheten man upplever som människa och känslan av att inget kunna göra åt saken, är den samma.

Nu är det många år sedan tornadon inträffade i Cincinnati och anledningen till att datumet är så lätt att komma ihåg är för att min lillebror fyller år. Jag minns att det blev viktigt för mig att ringa och gratulera honom den dagen och tyckte att jag hade ”läget” under kontroll. Jag insåg inte själv att jag var uppstressad av morgonens händelser. Det var när min bror sa; ”jag märker att du är uppjagad, du pratar fort och osammanhängande.” För mig blev det viktigt att dela händelsen många gånger för att bearbeta upplevelsen och känslan av utsatthet.

Idag har jag en annan möjlighet att ”hämta hem mig själv” när kaos uppstår i min närhet än jag hade då. Genom att fokusera på andetaget, kliva ur känslorna och stanna i nuet eller om du vill, till stormens öga, så förflyttar jag mig till en plats som gör mig mer lugn och får på så vis lättare att se nästa steg.

Behöver du någon att dela svåra händelser eller situationer med så har jag nu möjlighet att ta emot fler klienter för samtalsterapi.

Varmt välkommen att boka en tid, länk till hemsidan.

Ta hand om dig,
Anna

Vad ger mening för mig?

Foto: GR Stocks/Unsplash

Ibland kan det vara svårt att förlika sig med att andra gör val som jag själv inte tycker om. Det kan innebära att jag behöver förhålla mig på ett nytt sätt i en situation där jag tidigare hade stort inflytande eller påverkansmöjligheter. Jag tvingas helt enkelt in i en förändring som jag själv inte har bett om. Men allt förändras mer eller mindre hela tiden och om jag är ovan vid att behöva förhålla mig till att omgivningen förändras så kan jag lätt bli ett offer.

Maktspel

Det kan också uppstå en maktsituation där en person spelar offer och den andra blir ofrivilligt bödeln. Personer som spelar offerrollen letar med ljus och lykta efter en bödel för att kunna känna sig hel. På så vis kan personen stanna kvar i sin ringhörna och slipper förhålla sig till det nya som har uppstått. Det är lätt att man blir passiv och hoppas på att situationen ska lösa sig utan att jag själv behöver förändra mig.

Kanske kan du känna igen dig i att vissa förändringar drar igång ett större eller mindre motstånd inom dig?

Alla förändringar som innebär att jag själv behöver förändras eller flytta mig utanför min komfort zon rubbar mina cirklar, och det är lätt att kämpa emot genom passivitet.

Vad finns det att luta sig mot?

Ett sätt att försöka förstå den nya situationen är att kliva in i den andres perspektiv. Det finns alltid två sidor på ett mynt, och ibland behöver vi förstå vad det är som driver förändringen. Allt centrerar inte runt oss själva, men egot gillar inte förändring, speciellt om jag behöver hitta nya sätt att förhålla mig på i en situation.

Om jag i stället för att låta mitt ego tala, flyttar min uppmärksamhet till en mer neutral plats inom mig själv och lyssnar på förändringen på ett mer kärleksfullt sätt. Så, kanske det finns något som ger mening för både mig själv och den andre? Det blir inte som det tidigare har varit, men det ger mening för båda.

Konflikt eller genombrott

En förändring behöver inte leda till en konflikt, det kan lika gärna leda till ett genombrott där mina egna reflektioner och insikter föregås av en mer öppen och proaktiv inställning. Ibland behöver vi stå upp för det vi tror på, men ibland behöver vi också få en större förståelse för hela situationen.

Valmöjligheter

Jag kan välja vilken attityd jag vill ha till det nya som sker, men som offer har vi inte kontakt med vår vilja, och det leder ofta till ett mer passivt deltagande.

Förmågan att kunna lyssna, och att kunna leva sig in i vad andra egentligen säger, känner och menar hjälper oss att kliva in i relationen. Kommunikation är nyckeln till en mer friktionsfri relation, genom att lugnt och sansat berätta för varandra vad det är man oroar sig för eller retar sig på.

Vad väljer du för attityd till förändring?

Livet, människor och relationer kommer ständigt att förändras och vi kommer att utsättas för utmaningen att välja attityd i många situationer. Frågan är om vi kan försonas med att andra går sina egna vägar och som kanske skapar kaos i mitt liv, där jag tvingas till ett nytt förhållningssätt?

Och omvänt; när jag går mina egna vägar som ger mening för mig, så tvingas kanske andra till förändring som jag inte alltid förstår eller tänker på.

Ta hand om dig,
Anna

Till hemsidan

Vårsolen tittar fram

Foto: Anna Bäck

Ljuvliga vårsolen tittar fram och fyller mig med värme, energi och glädje. Fåglarna kvittar ikapp och nu infinner sig längtan efter mer tid i naturen efter en lång tids inomhusvistelse. Just idag känner jag förväntan inför den stundande våren och hela sommaren som ligger framför oss. I veckan startade jag utomhusträningen med ett nytt inslag som jag inte har provat på tidigare, löpning i kombination med utomhusgym. Jag kan konstatera att kroppen inte var van vid att få denna typ av behandling, men så skönt det är att ha kommit igång.

Varje gång vi utmanar oss själva och provar nya saker i livet så får vi möjligheten att se hur det är att vara nybörjare igen. Det är lite besvärligt och krångligt, inget flyter på som det brukar, utan man tvingas helt enkelt att vara ödmjuk inför den nya situationen. Jag kan höra mig själv säga till mina tonårskillar att ”man får räkna med att det tar lite längre tid när man gör något för första gången, du får helt enkelt ha lite mer tålamod”. Men hur är tålamodet egentligen när mamma ska prova nya grejer?

Med träningsvärk följer stelhet som gör sig påmind i varje rörelse vilket får mig att reflektera över hur viktigt det blir med stretching, jag är inte längre 25 år och kan studsa upp efter ett nytt träningspass, speciellt inte när kroppen har varit i vila under större delen av vintern.

Det här med att kroppen får sig en extra duvning påminner mig om hur viktigt det blir med balansen mellan kroppen och knoppen. När vi får för mycket stimuli där huvudet får jobba extra hårt, så blir motsvarande den fysiska träningen en lika viktig del, så att kroppen får samma typ av uppmärksamhet. När kroppen är slutkörd så orkar man helt enkelt inte att vara uppe i huvudet. Tankeverksamheten konkurrerar nu med en trött kropp som behöver vila, tänk så finurligt människan fungerar. Inte nog med att man balanserar kroppen och knoppen, man sover så mycket bättre också.

Hur känner du inför våren som ligger framför oss?
Har du startat något nytt som kräver mer tålamod av dig?

Hur är det i så fall, kan du ge dig själv den tiden som krävs som nybörjare?
Om du inte har provat på något nytt på en längre tid, då kanske det är dags att göra det?

Nya vanor tvingar undan de gamla så att de får stå åt sidan en stund och kanske kommer du på att de gamla vanorna var i behov av en uppdatering eller rent av något som du kan lägga bort? Se om du är beredd att utmana något i din vardag som du har tröttnat på eller vill förändra.

Varmt välkommen att omfamna våren på ett nytt sätt om du inte redan har gjort det!

Ta hand om dig,
Anna

Till hemsidan