Att växa genom mötet med sig själv

Ny logga

Är du medveten och observant på vad som sker i din inre värld, eller styrs du mest av den yttre världen? Har du funderat på vilken mångfald du bär omkring på, inom dig? Har du reflekterat över att det är skillnad på signalerna vi fångar upp i våra tankar, känslor och i kroppen?

Det var många frågor på en gång.

Om vi börjar med den schweiziske psykiatrikern Carl Jung, så föreslog han att vi människor har fyra psykologiska funktioner som idag används flitigt över hela världen? De fyra funktionerna som han pratade om var; tanke, känsla, intuition och sensation. Det mest kända testet som du kanske känner till är Mayer Briggs personlighetstest.

Länk till svenskt test samt länk till engelskt test, den engelska är mer utförligt beskriven.

Vad du kanske inte kände till är att den italienske psykiatrikern Roberto Assagioli föreslog sju psykologiska funktioner som psykosyntesen relaterar till som ”the seven ways”. Hans utgångspunkt var att alla människor har; en vilja, känslor, tankar, fantasi, logik, passion och handling. Intuition ses som en transpersonell funktion (sjätte sinne).

Det finns en bok (Inevitable grace) skriven av Piero Ferrucci, där han på djupet beskriver de olika vägarna, men jag skulle inte säga att den är lättläst. En som däremot har gått ett steg till med ”The seven ways” är Kenneth Sörensen, han beskriver mer ingående och ganska lättförklarligt, samt så finns det möjlighet att göra ett test, länk till hemsida.

Så, tillbaka till ursprungsfrågan. Är du observant på vad som sker i din inre värld? Kanske är det dags att börja reflektera och möta sig själv på ett nytt sätt?

Som du ser så föreslår Assagioli att vi har sju olika psykologiska funktioner. Det kanske inte är något som du funderar på till vardags, men spännande när du vill börja utforska och förstå hur komplex du är. Just för att vi är olika kombinationer av dessa funktioner gör att jag finner oss människor så intressanta. Det finns ingen som är den andra lik!

Nu har jag bara pratat om människan som psykiska funktioner, men vi är mer komplexa än så, men det tänker jag inte gå in på idag. Det får bli vid ett senare tillfälle.

Om du känner att du är nyfiken på att börja utforska din inre värld, så finns jag här som din guide och samtalsterapeut. Du är varmt välkommen att höra av dig eller besöka min hemsida.

”Att vara sig själv kräver ingen ansträngning, men att vara andra till lags kan dränera vem som helst.” Eget citat.

Ta hand om dig!

/Anna

Ett svar på ”Att växa genom mötet med sig själv”

Kommentarer är stängda.