Att våga är att vinna – bilden av mig själv

Lejon – Ett öppet hjärta är ett modigt hjärta
Foto: Amanda Swanepoel/Unsplash

Mod – detta lilla ord men ack, så utmanande! Vågar du trotsa rädslan och lämna komfortzonen? Har du vad som krävs för att våga vinna? Vad som håller oss tillbaka kan vara värt att utforska, håller du med?

Att övervinna sin egen rädsla, oavsett vad rädslan består av, det är väl att vara modig?

För en person, kan det vara modigt att tala inför folk, någon annan tycker att det är mod att hoppa fallskärm, en tredje kanske finner mod i att vara tyst en hel dag. Oavsett var du behöver gå för att trotsa din egen rädsla, så är det ett sätt att utmana sina gränser och bygga upp sina ”mod-muskler”.

Att våga är att lämna komfortzonen, och göra något helt nytt för mig!

Vi bär alla olika bilder av oss själva, bilder som har med vår livsuppfattning att göra. Bilder som lagts på oss av våra föräldrar och mor- och farföräldrar, ofta sedan generationer långt tillbaka. Sådana bilder bär vi alla omedvetet på.

Är mod att utmana sig där andra finner att du saknar mod, eller är mod att gå till de ställen där du själv vet att du saknar mod? Ja, ta ett varv i dig själv. Kanske ligger det något i båda? Rädslan håller oss tillbaka och sätter upp hinder på vår väg, den gäckar oss och stör vår vardag. Om rädslan blir tillräckligt stor kanske vi väljer att se åt ett annat håll och bygga upp strategier för att slippa uppleva obehaget av att ta ett beslut om att kliva ur komfortzonen.

Kanske upplever du att livet är en kamp? Kanske sätter du omedvetet upp hinder för dig själv för att du finner kraft i att ha ett motstånd och motståndet ger dig energi att driva dig själv framåt?

Kan positiva tankar göra att vi klarar mer?

Jag vill dela med mig av en historia om hur olika man kan tänka när man ska ta sig upp för en backe när man är ute och springer. Jag och min man har två helt olika sätt att tänka på när vi närmar oss en backe. Pär tänker ”Nu blir det jobbigt, nu får jag ta i så jag kommer upp”, medan jag tänker ”Lätt som en fjäril, lätt som en fjäril”. Jag är övertygad om att ”lätta” tankar hjälper oss känna oss lättare i kroppen vid fysisk ansträngning. Jag säger inte att det ena är bättre eller sämre än det andra, bara två helt olika sätt att motivera sig på. Jag tänker att det är bra att vara medveten om vad man drivs av och att det är lätt att kroka i varandra när man har så olika tankesätt. I början när vi löptränade så uttalade Pär dessa orden högt inför varje backe och jag blev skogstokig av att höra honom projicera hur jobbigt det kommer att bli. Jag kände bara hur tung jag blev och orkade mindre. Till slut fick jag be honom att hålla tyst och sluta säga hur jobbigt det skulle bli, alternativt prova en annan strategi. Idag så tänker Pär mindre på hur jobbigt det ska bli, säger han. Istället går han in i kroppen och fokuserar på löpsteg och andning för att ta sig upp för backen. Han upplever att det faktiskt hjälper honom på ett positivt sätt. Oavsett så beklagar han sig inte för hur jobbigt det ska bli.

Hur hänger detta ihop med mod, kanske du frågar dig? Jo, jag tänker att mod kan också vara att ge uttryck för vad som stjäl energi av oss och att man behöver vara uppmärksam på när andra i vår omgivning uttrycker sig omedvetet och tynger ner stämningen. Har du modet att stå upp för dig själv när andra tynger ner dig?

Jag tänker att livet kan bli tröttsamt av en ”livet är en kamp”- inställning. Tänk om det är så att livet inte är en strid utan att det istället är ”när det är lätt, så är det rätt”? Det är i alla fall något som jag brukar ha med mig när jag går genom livet, saker och situationer som är krångliga eller tar lång tid kanske kräver mer eftertanke eller helt enkelt ska lämnas där hän?

Pröva att ta med dig den meningen i vardagen och se om det gör någon skillnad för dig. När det är lätt, så är det rätt.

Vad jag har lärt mig över alla år är att tankens kraft är starkare än du tror och jag kan välja vilka tankar jag tänker.

Vad kan vi lära oss av att ”våga är att vinna”?

Modet att gå sin egen väg …

Modet att säga nej …

Modet att säga ja …

Modet att bejaka sin längtan …

Modet att bara vara sig själv …

Modet att göra sin röst hörd …

Modet att tänka positiva tankar om sig själv …

Modet att … ja, fyll i själv …

Vad vinner vi på att våga gå vår vilja till mötes och vad förlorar vi? Vad är vi beredda att offra/ge avkall på och vad är vi beredda att kämpa för? Det är frågor som lätt försvinner i bruset av vardagens alla måsten.

Ta hand om dig!

/Anna

Vågar du förändra din bild av dig själv?
Foto: Sammie Vasquez/Unsplash

4 svar på ”Att våga är att vinna – bilden av mig själv”

 1. Åh… precis vad jag behövde bekräftelse på.
  Mod är för mig att våga följa sitt hjärta.
  Och jag reflekterar över det just nu.
  Jag vet ju hur det är att gå emot sitt hjärta, att inte lyssna till hjärtats röst och följa dess väg.
  Kanske jag ska göra det nu denna gången…

  1. Ja, det är riktigt modigt att följa sitt hjärta. Jag uppmuntrar dig att fortsätta lyssna och ta ett steg i taget.

Kommentarer är stängda.